Over de opvang

De leeftijd van de kinderen

De opvang is in principe voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

De omgangsvormen

We praten rustig en vriendelijk tegen elkaar. Als een ander iets niet prettig vind dan houd je daar rekening mee, samen spelen of om de beurt spelen dus geen spullen afpakken en ik vind het heel belangrijk veel uitleg te geven. Uitleggen waarom iets wel of niet mag schept duidelijkheid en zet kinderen aan tot zelf nadenken. Ook toelichting op bij wat er gebeurd in onze leefomgeving vind ik belangrijk, ik ben van mening dat kinderen zich veiliger voelen en beter ontwikkelen als ze de wereld om zich heen beter begrijpen.

Dagritme

Ons normale dagritme begint met vrij spel waarna wij samen aan tafel fruit eten rond 9.30u. Daarbij zing ik meestal een liedje of zet een cd aan met kinderliedjes, soms vertel ik een versje en benoem samen de soorten fruit die wij gaan eten en de kleuren ervan en waar het groeit. Daarna lezen wij een boekje, spelen of knutselen wij en gaan de jongsten slapen. Soms gaan wij naar de bakker, speeltuin of de supermarkt. Dan is er rond 11.45u lunch, daarna rond 12.30u is het weer tijd om te gaan slapen. Rond 14.30u is iedereen meestal weer wakker en heeft iedereen een tussendoortje en drinken op, als het weer goed is gaan wij naar een park, speeltuin, de natuurspeeltuin, de kinderboerderij, het openlucht zwembad of soms wat verder weg naar de Veluwe bij de schaapjes kijken of een grotere speeltuin of dierentuin. Om daar te komen reizen wij veilig per bakfiets. Of wij spelen in de tuin en om het huis. Bij slecht weer op visite bij bijvoorbeeld een andere gastouder, de buurvrouw, een binnenspeeltuin, de bibliotheek of spelen lekker thuis. Ik probeer zoveel mogelijk om alle slaapjes heen te plannen, een enkele keer zou het echter zo kunnen zijn dat een slaapje wat eerder of later plaats vindt of een kindje in de buggy slaapt. Baby’s mogen ook slapen in de draagzak.

Voeding

Gezonde voeding vind ik erg belangrijk. Het draagt bij aan een goede ontwikkeling. Fruit wordt door mij verzorgd en gemengd aangeboden. Zo krijgen zij volop variatie. Veel van de door mij aangeboden voeding is biologisch. Ik geloof in afwisseling en verse producten. Bij de lunch eten wij fijn volkoren brood (van de bakker) met biologische roomboter en kaas, biologische vleeswaren, biologische jam, pindakaas, appelstroop en soms smeerkaas of geitenkaas. Kinderen die melk drinken krijgen biologische melk, verder bied ik biologische kruidenthee, diksap, biologisch appelsap verdund met water of roosvicee aan. Tussendoortjes zijn crackers, fruit, groentes, rijstwafels, maiswafels, soepstengels, volkoren ontbijtkoek of rozijntjes (af en toe een volkorenkoekje of een traktatie bij speciale gelegenheden).   

De speelruimte

Onze woonkamer is niet heel groot maar biedt wel volop de mogelijkheid om te spelen. Er is een knus kinderhoekje met een kast met speelgoed en drie zit-opberg poefjes. We hebben een grote eettafel om te kleien, te puzzelen en samen te eten. Veel boekjes, houten blokken, duplo met dieren, poppetjes en een duplo trein, een houten rolbaan, een houten kassa, een hout en dokterskoffertje, houten constructiemateriaal, een bromtol, auto’s enz. In de omheinde tuin kunnen de kinderen lekker buiten spelen als we niet op pad zijn. Er is een speelhuisje en een zandbak.

De slaapruimte

Er zijn twee slaapruimtes boven met twee vaste ledikantjes en daarnaast campingbedjes met extra, goed passend matras voor kindjes vanaf 1 jaar. De meeste kinderen slapen in hun eigen slaapzak eventueel met een extra lakentje of dekentje. Ik kan beneden horen of er een kindje ligt te kletsen of huilt, tussendoor ga ik vaak even kijken of ze fijn liggen te slapen. Kinderen slapen niet met touwtjes kleding, capuchons en andere onprettige of onveilige kleding aan in bed.

Hygiëne

Het huis is opgeruimd en schoon. Ik stofzuig iedere dag en dweil regelmatig. De ramen staan dagelijks open.